Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jirka1938

3. 3. 2012 2:32
Souhlas s navrhem

Jelikoz jste ucitel ceskeho gymnasia, mel byste si peclive precist svuj clanek a vymitit zaplavu anglickych slov, ktere jsou z devadesati procent nahraditelne ceskymi vyrazy. Naruseni ceskeho jazyka je jiz snad horsi, nez jeho ponemcovani v dobe tristaleteho "temna". Mimochodem, bangladesska vlada uzakonila odstraneni anglickych vyrazu ze vsech sdelovacich prostredku, nebot se obava zaniku tohoto jazyka, kterym mluvi 250 milionu.

0 0
možnosti

Slušný člověk Kvítek Koranda

3. 3. 2012 12:50
Re: Souhlas s navrhem

normálně na to nereaguji, ale když už jde tedy diskutérovi o ten češtin: omýlat a vymítit ... tohle se zde objevuje tak často, že si už opravdu nejsem jist, co je správně česky. Není snad omílat od základu mlíti, a vymýtit od základu mýtit (les)?

0 0
možnosti

Slušný člověk Kvítek Koranda

3. 3. 2012 0:15
Misionáři to nejenom mysleli

dobře, ono to i fungovalo. Nepracovali s výhledem na několik málo let, ale na staletí. Ani je nenapadlo dovážet domorodce do Evropy, oni se snažili o vývoz Evropy k nim. Pokud jde o zánik původních tradic či kultur ... no, zánik tak dobrých mravů, jako je lidojedství a vzájemné vybíjení se sousedních vesnic jistě není nic, čeho by se dalo litovat. Místo toho je naučili, jak využívat přírodu tak, aby se v ní daleko snáze divoši uživili, aniž by se museli vzájemně zabíjet. Pravdou je, že tam, kde všechno padalo se stromů, je taková pomoc trochu sporná, ale i tak to byl nesporný pokrok.

Zavedení křesťanství mělo mít za následek zavedení evropské křesťanské civilizace, využití vědy a pokroku s tím, aby si domorodci jednou mohli sami rozumně vládnout. Bohužel, chamtivost kapitalismu to všechno zhatila. Moc dostali tzv. národně osvobozenečtí vůdci, kteří se ještě nedostali z praktik barbarů. A ti se nechali snadno zkorumpovat. Ostatně, proč ne, když korupce je hlavním znakem našich politiků.

1 0
možnosti

Děnda

3. 3. 2012 21:31
Re: Misionáři to nejenom mysleli

Možná vás to překvapí, ale já bych domorodce tomu lidojedství neodnaučoval. Lepší je, když sami (bez poučování zvenku) dospějí k názoru, že bude lepší toho nechat. Urychlování vývoje vnějšími zásahy je nejen nepřirozené, ale přináší některé záporné důsledky. Třeba vykořenění domorodé kultury, ztrátu identity, rozpolcenost osobností (co je vlastně dobré: co mi říkali rodiče? nebo ten pán s křížem v ruce?)...

Křesťanství je sice pro mne přijatelnější než jiná náboženství, ale to neznamená, že by mělo ta ostatní "převálcovat".

0 0
možnosti

solfernus1

2. 3. 2012 22:40
MULTIKULTURALISMUS

a politická korektnost jsou zrůdné ideologie ve stejné rovině jako je nacismus(nazaměnovat s nacionalismem - ten je správný) a komunismus.Nositelé těchto myšlenek jsou nestvůry.

3 0
možnosti

villík

2. 3. 2012 21:12
Napsal jste to moc hezky....

....ale je to všechno jako ve Star Treku ... sci-fi. :-/

3 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1679x
Jsem učitel zeměpisu a matematiky - v letech 1978-1983 jsem vystudoval PřF UK Praha. Dosáhl jsem titulu RNDr. Nyní zastávám funkci ředitele Gymnázia Teplice. Nejsem a nikdy jsem nebyl v žádné politické straně. Občansky se angažuji ve volebním hnutí Volba pro Teplice a v o. s. Pro polis Teplice. Jsem ženatý. Mám dospělou dceru.

Seznam rubrik