Jak řešit snižování platů ve školství

16. 04. 2012 14:34:57
Školy dostanou letos méně peněz než loni a platy učitelů poklesnou. S tím se musíme smířit - šetřit se prostě musí. Nyní jde o to řešit situaci tak, aby přinesla co nejmenší škody na vzdělávání žáků i na motivaci učitelů.

Snížení dotace pro regionální školství o 1,9 mld. Kč pro rok 2012 vyhlášené vládou v březnu se promítne do snížení platů pedagogických pracovníků v průměru o 560 Kč měsíčně.[1] Protože do prvních čtyř měsíců roku již nemohli ředitelé škol stihnout tuto úpravu promítnout, musí být pro zbytek roku snížení větší – 840 Kč. Gymnázia jsou na tom ještě o něco hůře, protože jim se zvýšil koeficient udávající počet žáků připadajících na jednoho učitele o 5 % (na 11,32). Tím jsme na 882 Kč.

Ředitelé škol mají tři možnosti, jak se se situací vypořádat. (1) Mají-li dost prostředků na tzv. nenárokové složky platu (osobní příplatek a odměny), mohou škrtat tam. Znamená to ale srovnání platů všech učitelů na stejnou (základní) úroveň a ztrátu motivační složky platu. Ať se učitel snaží či ať práci odbývá – dostane stejně. (2) Nová právní úprava[2] z prosince minulého roku umožňuje řediteli nerespektovat dosavadní platové stupně (podle odpracovaných let) a zařadit učitele do nižšího tarifního pásma. To je sice v rozporu s deklaracemi, že tato úprava se nestane nástrojem pro hromadné snížení platů, ale alespoň umožní zachovat (motivační) diferenciaci platů. (3) Ředitelé gymnázií mohou snížit počet učitelů, k čemuž je koneckonců zvýšení výše uvedeného koeficientu vybízí. Prakticky to však lze učinit až se začátkem nového školního roku a to jen za cenu snížení kvality vzdělávání. Ušetřit učitele totiž lze jedině tím, že se odučí méně hodin, což v praxi znamená, že se omezí dělení tříd na skupiny či se zvýší počet žáků ve výukových skupinách (jazyky, volitelné předměty).

Jistou kompenzací pak mohou učitelům středních škol být peníze z programu EU peníze středním školám. Ty sice učitelé mohou na svých výplatních páskách (asi od poloviny roku 2012) zaznamenat, ale za práci navíc (hlavně tvorbu učebních materiálů).

Své nástroje k řešení propadu platu učitelů mají i orgány státu: vláda, MŠMT a kraje. Mohou, budou-li chtít, snížit dopad na učitele i pomoci k udržení motivačních složek platu.

Vláda svým (výše zmíněným) nařízením zvýšila tarify nekvalifikovaným učitelům. Nerozumím, proč to udělala, ale kdyby to zase zrušila, ušetřila by. Navíc by to motivovalo nekvalifikované k doplnění kvalifikace a ty již kvalifikovaní by si řekli – ano, studovat se nám vyplatilo. No a ušetřené peníze by mohly zůstat v nenárokových (motivačních) složkách platu.

Ministerstvo školství má dvě možnosti, jak se se škrty vyrovnat a pomoci učitelům. (1) Celkový počet hodin, které stráví naši žáci ve školách je vysoký. Kdyby se snížil o hodinu týdně, pedagogická škoda by nevznikla a uspořila by se cca 3 % nákladů. (2) Bez velké újmy lze zrušit některé programy a kampaně financované z rozpočtu MŠMT. Prioritou by mělo být zachování kvality výuky. Uspořit tak cca 100 mil. Kč je reálné.

Kraje mají sice na náklady na platy jen nepřímý vliv, nicméně i ony by mohly řešení napomoci. (1) Hlavně tím, že by našly odvahu zrušit školy (obory, třídy), ve kterých studuje jen pár žáků a které jsou tedy velmi nákladné. (2) Pomohla by i vyšší podpora všeobecného středoškolského vzdělání, které je nejlevnější a kterým prochází jen asi čtvrtina středoškoláků. Opatření ze strany krajů však (na rozdíl od těch vládních či ministerských) nelze aplikovat okamžitě, ale (s ohledem na cykly plánování) v horizontu jednoho roku.

Závěr: Ano, šetřit se musí. Jsou ale i jiné cesty, než přímé snižování platů.


[1] Učitelské noviny 15/2012, s. 4

[2] nařízení vlády č. 448/2011 Sb.

Autor: Zdeněk Bergman | pondělí 16.4.2012 14:34 | karma článku: 11.07 | přečteno: 986x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 128 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 119 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 215 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 170 |
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1679

Jsem učitel zeměpisu a matematiky - v letech 1978-1983 jsem vystudoval PřF UK Praha. Dosáhl jsem titulu RNDr. Nyní zastávám funkci ředitele Gymnázia Teplice. Nejsem a nikdy jsem nebyl v žádné politické straně. Občansky se angažuji ve volebním hnutí Volba pro Teplice a v o. s. Pro polis Teplice. Jsem ženatý. Mám dospělou dceru.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...